biorezonanta timisoara investigatie fara radiatiibiorezonanta timisoara metoda de ivestigare rapida
biorezonanta timisoara si tratament naturist

“Sanatatea e comoara cea mai pretioasa si cea mai usor de pierdut; totusi este cea mai putin pazita.” - E. Augier


Prima pagina Afectiuni Ulcer gastroduodenal
Ulcer gastroduodenal PDF Imprimare Email

Ulcer gastroduodenal

 

Ulcer reprezinta leziuni la nivelul mucoasei stomacului sau a mucoasei intestinului subtire superior (duodenului). Aceste leziuni apar atunci cand secretiile gastrice - care contin acid clorhidric si o enzima numita pepsina - irita si lezeaza mucoasa stomacului. Secretiile gastrice pot afecta si esofagul. Ulcer este o excavatie (creater) la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale (prima portiune a intestinului). Boala de ulcer se intilneste la orice virsta, dar incidenta maxima este la tineri.

Stomacul secreta acid clorhidric si pepsina; in acelasi timp, exista mecanisme de aparare ale mucoasei impotriva agresiunii acide. Ulcer apare in cazul unui dezechilibru intre agresiunea acida si bariera antiacida (nu exista ulcer fara acid). Implicati in aparitia leziunii de ulcer sint: acidul clorhidric, refluxul continutului duodenal in stomac, alcoolul, fumatul, stresul, unele medicamente (antiinflamatoare de tipul aspirinei, diclofenacului, ketoprofenului, indometacinului, prednisonului). In 1983 a fost descrisa bacteria Helicobacter pylori care a fost incriminata drept factor etiologic al ulcerului.

Daca leziunea de ulcer este situata pe mucoasa gastrica, aceasta se numeste ulcer gastric. Daca leziunea de ulcer este situata in mucoasa duodenala, aceasta se numeste ulcer duodenal.

Ulcer gastroduodenal - cauze

 

Cele mai frecvente cauze pentru ulcer sunt infectia cu bacteria numita Helicobacter pylori (H. pylori) si abuzul de antiinflamatoare nestroidiene (AINS), cum ar fi Aspirina.
Desi majoritatea oamenilor sunt infectati cu H. pylori, doar cativa vor face ulcer. Unii factori de risc la o persoana cu H. pylori dau o susceptibilitate crescuta pentru dezvoltarea de ulcer. Acesti factori, unii dintre ei prea putin cunoscuti, includ:
- fumatul
- abuzul de alcool
- antecedente de ulcer
- stresul fizic determinat de o boala severa sau accident grav (trauma majora, dependenta de un aparat de ventilatie sau interventia chirurgicala).

Ulcer gastroduodenal - periodicitate


Ulcerul are o periodicitate care consta in alternarea perioadelor lipsite de durere cu faze dureroase. Perioadele cu ulcer activ au de obicei caracter sezonier, fiind accentuate primavara si toamna. Riscul de a dezvolta ulcer este de 2,5 ori mai mare la rudele de gradul I ale persoanelor care au deja ulcer.

Crizele de ulcer pot sa apara si in restul anotimpurilor, ca urmare a unor greseli alimentare.

 

Ulcer gastroduodenal - simptome

 

Cu cit ulcerul este situat mai aproape de esofag, cu atit durerea apare mai precoce dupa masa. In cazul ulcerului gastric, durerea apare dupa 30-60 de minute de la ingestia de alimente, in cazul ulcerului duodenal, la 4-5 ore dupa masa. In acest ultim caz durerea imbraca aspect de „foame dureroasa" si apare cel mai frecvent noaptea, trezind pacientul din somn. Bolnavul cu ulcer duodenal relateaza ameliorarea durerii dupa ingestia de alimente.

Durerea din ulcer duodenal, spre deosebire de cea din gastrita, de exemplu, este singura durere abdominala care se amelioreaza dupa ingestia de alimente, astfel bolnavul poate sa-si puna singur diagnosticul! Durerile nu apar dimineata la trezire. Alte simptome sint: varsaturile ( pot calma durerea, de aceea sint provocate uneori voluntar de catre bolnav), greturile, constipatia. In cazul bolnavului de ulcer pofta de mincare este mentinuta, sau chiar crescuta.

 

Ulcer gastroduodenal - complicatii

 

Cea mai frecventa complicatie in caz de ulcer gastric sau duodenal este hemoragia digestiva care se poate manifesta ca o singerare masiva: hematemeza (varsatura cu aspect de „zat de cafea" sau singe proaspat) si melena (scaun „negru ca pacura"). Acestea pot pune in pericol viata bolnavului de ulcer.

O alta complicatie in caz de ulcer este perforatia care genereaza peritonita acuta si reprezinta o urgenta chirurgicala; pacientul resimte o durere epigastrica violenta, cu debut brusc, agravata de orice miscare, inclusiv de respiratie. O alta complicatie in caz de ulcer este stenoza pilorica (a orificiului dintre stomac si duodenal) , caracterizata prin varsaturi abundente (alimente consumate inainte cu 1-2 zile), scadere in greutate, deshidratare.

 

Ulcer gastroduodenal - regim

 

Pacientul cu ulcer trebuie sa evite mesele abundente, recomandindu-se prinzuri reduse cantitativ si frecvente (5-6 ori pe zi). Alimentatia in caz de ulcer trebuie sa fie completa, bogata in toate principiile alimentare, cu evitarea consumului de alimente sau bauturi care cresc aciditatea gastrica (tot ce e acru si acid): supe de carne, rantasuri, supe de oase, ciorbe, iaurt, lapte batut, muraturi, bors, otet, visine, carne grasa, vanat, afumaturi, carne de oaie, de miel, slanina, oua tari, fasole, linte, mazare, gulii, alune, prajituri de cofetarie, cozonac, gogosi, paine calda, paine neagra, cafea, ceai, piper, ardei, hrean, mustar, usturoi, ceapa, bauturi alcoolice, ciocolata, dulceata, inghetata, alimente prajite, condimente, citrice, rosii, ceapa, bauturi carbogazoase, precum si dulciurile concentrate consumate pe stomacul gol. In general, s-a renuntat la listele de alimente recomandate sau interzise, bolnavul fiind sfatuit doar sa evite mincarurile care nu-i priesc.

 

Ulcer gastroduodenal - prevenire

Masuri igienice care se impun bolnavilor si descendentilor din familii de ulcerosi:

- program de munca si de odihna respectat cu strictete;
- suprimarea tutunului si a bauturilor alcoolice;
- evitarea stresului;

Ulcerele gastrice se vindeca mai greu decat ulcerele duodenale.

 

 

 

 

Comenzi produse
0762.172.216 (Cosmote)

Cosul de cumparaturi

biorezonanta timisoara
Cosul DVS. este gol



Cautare avansata

Produse recomandate

Colo-Vada detoxifiere




sfaturipentrusanatate.ro - Toate drepturile rezervate.