biorezonanta timisoara investigatie fara radiatiibiorezonanta timisoara metoda de ivestigare rapida
biorezonanta timisoara si tratament naturist

“Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea.” – Hipocrate


Prima pagina Afectiuni Spondilita anchilozanta
Spondilita anchilozanta PDF Imprimare Email

Spondilita anchilozanta (anchilopoietica)

 

Spondilita reprezinta o inflamatie a coloanei vertebrale. Aceasta inflamatie poate fi de natură tuberculoasa, infectioasa, traumatica.

 

 

Spondilita anchilozanta este o boala inflamatoare cronica care afecteaza predominant coloana vertebrala, procesul inflamator debutand frecvent la nivelul articulatilor sacroiliace si progresand ascendent. Boala evolueaza spre fibroza, osificare si anchiloza a coloanei vertebrale, proces reflectat in denumirea greceasca a bolii: “spondilos” =vertebra si “anchilos” =stramb.
Spondilita anchilozanta mai este cunoscuta sub numele de: boala Marie Strumpel, pelvispondilita anchilozanta, spondilartrita anchilozanta si spondilita anchilopoetica.

Spondilita anchilozanta este o forma de artrita cu o evolutie de lunga durata (cronica). Poate produce durere, rigiditate, edem si limitarea miscarilor la nivelul coloanei vertebrale inferioare, mijlocii si la nivelul gatului si uneori in unele parti cum ar fi mandibula, umerii, coapsele, genunchii si calcaiele.

 

Spondilita anchilozanta - populatia afectata

Incidenta bolii in populatie variaza in jur de 1%, fiind mai frecventa la barbati decat la femei. Predominanta maladiei la barbati (tineri) este de mult recunoscuta.

 

Spondilita anchilozanta - simptome


Spondilita anchilozanta debuteaza cu o inflamatie la nivelul articulatiei coloanei vertebrale, dar poate asocia si o inflamatie a ochilor sau a altor articulatii (in special articulatia coapsei) si ocazional afecteaza inima, plamanii sau cutia toracica. Daca inflamatia continua in timp, va conduce la cicatrizare si leziuni permanente. La unele persoane, boala este usoara si progreseaza incet, iar simptomele nu devin niciodata severe. Alte persoane pot prezenta o boala mai agresiva.

Agravarea sau nu a spondilitei anchilozante, depinde de numerosi factori, cum a fi varsta la care debuteaza, cat de devreme este pus diagnosticul si ce articulatii sunt implicate. Desi este prea devreme pentru a se spune cu exactitate, cercetatorii spera ca tratamentul precoce cu medicamente de ultima generatie, va scadea procesul inflamator, va preveni cicatrizarea si va limita progresia bolii.

 

Spondilita anchilozanta - evolutia afectiunii


Spondilita anchilozanta are o evolutie indelungata cu exarcerbari si remisiuni spontane sau terapeutice Cu cat debutul bolii este mai precoce cu atat evolutia este mai severa. 15% dintre bolnavii cu spondilita debutanta la varsta de 15-16 ani vor necesita in urmatoii 15 ani de proteza totala de sold. Prezenta manifestarilor extraarticulare ca irita acuta, amiloidaza secundara sau o evolutie rezistenta la tratament intuneca prognosticul bolii.

 

Spondilita anchilozanta - complicatii

 

Desi nu exista vindecare, tratamentul pentru spondilita anchilozanta poate controla de cele mai multe ori simptomele si poate preveni agravarea bolii. Majoritatea persoanelor sunt capabile sa intretina aproape toate activitatile zilnice si sa isi continue meseria. Complicatiile spondilitei anchilozante sunt reprezentate de inflamatia partii colorate a ochiului (irisul), numindu-se irita, sau probleme de respiratie, datorate curburii partii superioare a trunchiului si rigiditatii toracelui.

 

Spondilita anchilozanta - prevenire


In caz de spondilita anchilozanta sunt recomandate metode de profilaxie secundara, prin evitarea pozitiilor vicioase, gimnastica respiratorie, evitrea staticii prelungite si mersul pe teren accidentat.
Sportul recomandat este inoul: spate, bras, fluture . Se mai pot executa exercitii de fitness in limita posibilitatilor.

 

Spondilita anchilozanta - regim


Caracterul cronic al bolii, modificarile degenerative articulare si atrofiile musculare, anemia etc., sunt elemente clinice care orienteaza regimul alimentar al spondilartriticului.
Este necesar un aport caloric suficient, dar cu o proportie crescuta de proteine animale, in scopul diminuarii Tulburarilor distrofice si anemiei. De asemenea, regimul va inclusde suplimentari de vitamine, in special vitamina C dar si a vitaminelor din grupul B, si a vitaminelor A si D.
Prezenta anemiei impune, in plus, o alimentatie bogata in fier.
Mai este recomandat un regim alimentar moderat hiposodat.
Mai este necesar un regim de protectie a mucoasei gastrice, cu evitarea alcoolului, condimentelor, supelor de carmne, dulciurilor concentrate etc. (deci a tuturor alimentelor care cresc secretia gastrica) si administrarea preventiva a laptelui si derivatilor nefermentati. Se indica, de asemenea aplicarea unui sistem de mese mici, repetate cel putin in perioada administrarii unor medicamnente ca antiinflamatoarele nesteroidiene.

 

 

 

Comenzi produse
0762.172.216 (Cosmote)

Cosul de cumparaturi

biorezonanta timisoara
Cosul DVS. este golCautare avansata

Produse recomandate

Colo-Vada detoxifiere
sfaturipentrusanatate.ro - Toate drepturile rezervate.