biorezonanta timisoara investigatie fara radiatiibiorezonanta timisoara metoda de ivestigare rapida
biorezonanta timisoara si tratament naturist

“Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea.” – Hipocrate


Silicoza PDF Imprimare Email

Silicoza

 

Silicoza reprezinta o boala pulmonara cronica profesionala care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatra, din industria metalurgica, din industria portelanului si a sticlei etc., in urma inhalarii prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu. Silicoza se caracterizeaza printr-o fibroza progresiva si intensa, complicandu-se relativ frecvent cu o tuberculoza pulmonara.

Aparitia silicozei este cauzata de o concentratie crescuta a pulberilor inhalate si o durata de expunere indelungata (5 - 25 de ani).

De obicei, silicoza este descoperita cu ocazia examenelor radiologice practicate la muncitorii expusi, mai rar ca urmare a tulburarilor functionale pe care le provoaca (tuse, dispnee, expectoratie) sau a unei complicatii acute (hemoptizii sau pneumotorax spontan).

 

Silicoza - simptome

 

Evolutia este lenta si progresiva. Daca apare boala, evolutia ei continua, chiar daca bolnavul este scos din atmosfera contaminata.


Silicoza poate evolua sub 3 forme: cronica, subacuta si acuta. Forma cronica poate fi simpla sau complicata.

Silicoza simpla este asimptomatica. De obicei, aceasta forma este depistata numai prin examen radiologic repetat. Dupa o perioada de latenta de mai multi ani poate aparea greutate în respirație la efort, tuse seaca sau cu flegma si dureri toracice. Obiectiv, pot fi prezente semne clinice de bronsita cronica.

Silicoza complicata se manifesta prin simptome ale insuficientei respiratorii din emfizem (umflatura produsa prin infiltrarea aerului în tesuturi) si hipertensiune pulmonara.

Silicoza in forma acuta se asociaza cu proteinoza alveolara. Pacientul semnaleaza febra, tuse, dispnee progresiva si severa, pierdere ponderala. Rapid se dezvolta insuficienta respiratorie ce nu raspunde la tratamentul cu corticosteroizi.

Forma subacuta. Predomina simptomele cordului pulmonar cu hipoxemie.

 

Silicoza - complicatiiSilicoza se poate complica cu:
pneumotorax
emfizem bulos
abcese pulmonare
aspergilom
tuberculoza pulmonara
bronsiectazii
insuficienta cardiopulmonara

 

Silicoza - prevenire

 

Silicoza, fiind o boala foarte grava, trebuie sa se acorde o importanta deosebita
profilaxiei. In primul rand, se impun conditii de lucru corespunzatoare, conform normelor in vigoare, care prevad reducerea sau inlocuirea bioxidului de siliciu, prin introducerea unor metode perfectionate de lucru (perforajul umed, sablajul cu nisip umed, masuri de izolare, de etanseizare sau ermetizare a proceselor de productie). Profilaxia se bazeaza si pe examenul obligatoriu la angajare, controale periodice preventive, dispensarizare etc. si in special, pe indepartarea din mediul silicogen a bolnavilor depistati in stadii precoce.

 

Fumatorii care au silicoza trebuie sa fie foarte atenti, deoarece plamanul devine foarte sensibil dupa eliminarea siliciului. De asemenea, praful de siliciu (la mineri) este favorizant pentru producerea tuberculozei plamanilor. Combinatia dintre silicoza si tuberculoza da silicotuberculoza este foarte rezistenta la tratament.

 

 

 

Comenzi produse
0762.172.216 (Cosmote)

Cosul de cumparaturi

biorezonanta timisoara
Cosul DVS. este golCautare avansata

Produse recomandate

Colo-Vada detoxifiere
sfaturipentrusanatate.ro - Toate drepturile rezervate.