biorezonanta timisoara investigatie fara radiatiibiorezonanta timisoara metoda de ivestigare rapida
biorezonanta timisoara si tratament naturist

“Sa cercetam cele ce s-au petrecut, sa cunoastem cele prezente, sa aplicam cele invatate.” - Hipocrate


Prima pagina Afectiuni Bruxism (scrasnit din dinti)
Bruxism (scrasnit din dinti) PDF Imprimare Email

Bruxism (scrasnit din dinti)

 

Bruxismul (scrasnit din dinti) este o manie inconstienta, un tic, care consta in scrasnirea sau strangerea puternica a dintilor in timpul zilei si/sau somnului. 25% din populatie sufera de bruxism (scrasnit din dinti).

Multi indivizi pot fi inconstienti de faptul ca sufera de aceasta afectiune (denumita bruxism) deoarece aceasta se manifesta adesea noaptea, in timpul somnului.

Persoanele care scrasnesc si strang din dinti, numiti bruxomani, musca adanc in momente inadecvate, cum ar fi in timpul somnului. Pe langa scrasnirea dintilor, bruxomanii isi musca si unghiile, creioanele sau mesteca interiorul obrajilor. De obicei aceasta boala este diagnosticata foarte tarziu deoarece cei care sufera de bruxism nu realizeaza ca prezinta simptomele bolii. Alte persoane cred in mod eronat ca dintii trebuie sa se atinga tot timpul.

Se pare ca in timpul somnului cu vise acest lucru se intampla mai frecvent si nu este neaparat patologic (ca si vorbitul in somn sau clipitul mai des).

Bruxismul se poate manifesta diurn (in timpul zilei) sau nocturn (noaptea).

Este un fenomen extrem de des intalnit in zilele noastre. La copii mai ales in perioadele de varsta cuprinse intre 3-6 ani si 10-12 ani. Adesea dispare cand erup dintii permanenti.

Acest obicei poate trece neobservat. Totusi, de cele mai multe ori e alarmant: cand provoaca trezirea apropiatilor din somn sau in timpul zilei cand exista o angrenare intr-o activitate ce preocupa in mod deosebit persoana respectiva (copil sau adult).

Direct sau indirect, bruxismul poate cauza multe probleme. Scrasnetul dintilor poate duce la abrazarea sau la pierderea dintilor. Pacientii isi pot pierde literalmente parti ale dintilor, efectul fiind degradarea sau fisurarea smaltului. Persoane care de altfel au o dantura si gingii sanatoase, pot strange din dinti atat de des si atat de tare incat de-a lungul timpului dantura poate capata sensibilitate si pot experimenta dureri de mandibula si de cap. Muscaturile puternice care nu sunt asociate mestecarii pot duce la mobilitatea patologica a mandibulei.

 

Bruxism (scrasnit din dinti) - clasificare

 

Exista doua tipuri de bruxism:
bruxismul centrat - consta in strangerea puternica a dintilor fara a-i misca;
bruxismul excentrat - presupune scrasnirea dintilor cu miscarea falcilor ca si cum persoana respectiva ar mesteca in vid.
Bruxismul centrat poate antrena adesea dureri maxilare, iar cel excentrat este mai jenant pentru persoana care doarme alaturi si provoaca daune dintilor.

 

Bruxism (scrasnit din dinti) - simptome


Scrasnitul dintilor este un simptom obisnuit pentru multe persoane intr-un moment dat. Daca prezentati dureri faciale, oboseala cronica sau alte probleme, poate fi nevoie de administrarea unui tratament. In timpul unui consult stomatologic obisnuit se verifica si simptome fizice ale bruxismului. Atunci cand o persoana sufera de bruxism, marginile dintilor sunt plate. Dantura este atat de degradata incat smaltul este abrazat, lasand expus interiorul dintilor, care se numeste dentina. Atunci cand este expusa, dentina poate deveni sensibila. Bruxomanii pot prezenta dureri ale articulatiei temporo-mandibulare care se pot manifesta prin pocniri si cracmente articulare.

Semne de bruxism:

 • Zgomot specific la culcare, in timpul somnului sau/si ziua
 • Uzura dintelui (marginile dintilor se transforma in suprafete, dar si alte fete ale dintelui pot fi afectate), fracturi ale dintilor sau caderea obturatiilor
 • Retractii gingivale sau pungi parodontale
 • Hipersensibilitate dentara la rece, la cald sau la atingere la locul unde dintii se intalnesc cu gingia. Si aici pot aparea leziuni ale dintilor.
 • Mobilitatea dintilor
 • Oboseala dureroasa a muschilor fetei, dureri in oasele maxilare, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, dureri in zona urechilor, eventual dureri de cap

Bruxism (scrasnit din dinti) - factori de risc

Femeile, care sunt mult mai susceptibile de afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulara , prezinta si un risc ridicat de afectiuni de tipul bruxismului, posibil datorita faptului ca este mult mai probabil sa sufere de leziuni ale tesutului mandibular din cauza scrasnetului si strangerea dintilor. Stresul si anumite tipuri de personalitati pot reprezenta cauza esentiala a bruxismului.

De-a lungul istoriei omenirii, bruxismul a afectat indivizii care sufera de tensiune nervoasa. Mania, durerea si frustrarea pot provoca aparitia bruxismului. Persoanele cu un grad ridicat de agresivitate, de competitivitate si care sunt foarte grabiti prezinta si ele un risc mare de a fi afectate de bruxism.

Bruxism (scrasnit din dinti) - cauze

S-au dovedit legaturi de cauzalitate cu mai multi factori, cum ar fi:

 • Stresul emotional pozitiv sau negativ: o dorinta puternica, o intamplare marcanta din trecut, supararea sau mania, anxietatea, frica, durerea, frustrarea, discomfortul. (adesea acestea sunt asociate cu dizarmoniile din familie sau cu probleme scolare, dar nici acest lucru nu este obligatoriu).
 • Lipsa odihnei: durata somnului si capacitatea de relaxare.
 • Personalitati agresive, perfectioniste, obsesive sau persoanele grabite si nerabdatoare sa isi atinga un anumit scop au tendinta crescuta de a dezvolta bruxism.
 • Tulburari de ocluzie - dintii nu sunt aliniati corect, sunt in eruptie. Mai ales in perioada de schimbare a dintilor.
 • O obturatie recenta sau o lucrare protetica recenta care e "mai inalta".
 • Unii incrimineaza si obstruarea partiala a cailor aeriene prin hipertrofii amigdaliene sau vegetatii adenoide (polipi).
 • Dintre acestea se pare ca schimbarea dintilor de lapte cu dintii permanenti, dizarmonia dintre cresterea oaselor maxilare si eruptia, marimea sau numarul dintilor prezenti la un moment dat in cavitatea bucala ar fi cea mai frecventa cauza a bruxismului la copii.

Produse naturale recomandate pentru bruxism (scrasnit din dinti):

Everest Ayurveda - Vata Tea (100g) ceai din plante medicinale

Everest Ayurveda - Tulsi (100g) ceai din plante medicinale

Everest Ayurveda - Sarpagandha (100g) ceai din plante medicinale

Everest Ayurveda - Ashwagandha (100g) ceai din plante medicinale

Everest Ayurveda - Prana (100g) ceai din plante medicinale

Everest Ayurveda - Pitta Tea (100g) ceai din plante medicinale

Everest Ayurveda - Pachaka (100g) ceai din plante medicinale

 

Comenzi produse
0762.172.216 (Cosmote)

Cosul de cumparaturi

biorezonanta timisoara
Cosul DVS. este golCautare avansata

Produse recomandate

Colo-Vada detoxifiere
sfaturipentrusanatate.ro - Toate drepturile rezervate.