biorezonanta timisoara investigatie fara radiatiibiorezonanta timisoara metoda de ivestigare rapida
biorezonanta timisoara si tratament naturist

“Sanatatea e comoara cea mai pretioasa si cea mai usor de pierdut; totusi este cea mai putin pazita.” - E. Augier


Scorbut PDF Imprimare Email

Scorbut

 

Scorbutul este o boală care apare din cauza aportului insuficient de vitamina C şi duce la formarea de pete livide pe piele, gingii moi şi sângerări ale practic tuturor membranelor mucoase. Petele sunt mai abundente pe coapse şi picioare, iar o persoană cu această afecţiune este palidă, depresivă şi este parţial imobilă. Scorbutul era la un moment dat comun printre marinari, ale căror nave erau pe mare mai mult timp decât se puteau păstra fructe şi legume proaspete, şi la soldaţi, care erau, în mod similar, lipsiţi de aceste alimente pentru perioade îndelungate.

 

 

Scorbut - simptome


Simptomele scorbutului se dezvolta dupa 3 luni de deficienta totala de vitamina C. Pacientii pot acuza slabiciune, oboseala, tahipnee si crampe musculare. Lasat netratat scorbutul progreseaza, cu complicatii potential fatale, incluzind hemoragie cerebrala sau hemopericard. Scorbutul infantil este frecvent inainte de virsta de 7 ani , iar manifestarile clinice si radiologice apar rar inainte de 3 luni. Tabloul clinic timpuriu cuprinde paloare, iritabilitate si scadere ponderala. In scorbutul infantil avansat manifestarea clinica majora este durerea extrema si sensibilitatea in brate si picioare. Copilul tinde sa ramina in pozitie amfibiana, cu picioarele flectate sub corp prin durerea subperiosteala, cu hemiflexia coapselor si a genunchilor. Corpul este emanciat si edematos, iar petesiile si echimozele sunt comune.

Scorbut - factori de risc

 

Majoritatea cazurilor de scorbut apar in zonele urbane sarace. Incidenta crescuta exista intre 6-l2 luni la copii care primesc formule de lapte fara suplimentare cu sucuri de fructe si legume datorita nestiintei mamei sau neglijentei acesteia. Un alt varf al incidentei se intalneste la varstele medii si avansate; barbatii fara dentitie care locuiesc singuri si isi prepara hrana ei insisi sunt cei mai afectati.

 

Scorbut - evolutia bolii

 

Simptomele si semnele scorbutului pot fi memorate prin cei 4 H: hemoragie, hiperkeratoza, hipocondrioza, anomalii hematologice. Pacientii sunt iritabili, depresivi, cu crampe musculare. Corpul este edematos si emanciat, cu petesii si echimoze. Cele mai timpurii semne sunt descoperite pe piele, dupa 3 luni de deprivare de vitamina C. Papulele perifoliculare hiperkeratozice sunt inconjurate de halou hemoragic. Firele de par centrale sunt rasucite in tirbuson si pot deveni fragmentate. Partile posterioare ale picioarelor dezvolta purpura care poate fuziona.

Edemul moale, spongios al gingiilor este urmat de hemoragie gingivala, accentuata de igiena orala defectuasa si bolile periodontale. Caderea dintilor determina defecte permanente ale dentitiei. Elementele oculare includ pe cele din sindromul Sjogren, hemoragii subconjunctivale si singerari din teaca nervului optic. Modificarile fundoscopice includ petele vatuite si hemoragiile in flacara. Singerarea din articulatii determina hemartoze dureroase. Hemoragiile subperiosteale sunt palpabile, mai ales de-a lungul portiunilor distale ale femurului si partilor proximale ale tibiei la copii. In fazele avansate pot fi detectate hematoame la jonctiunile costocondrale ale coastelor, cunoscute ca rosary-ul scorbutului. Singerarea in teaca femurala determina neuropatii, iar singerarea in muschii bratelor si ai picioarelor pot determina edem lemnos.

Complicatiile cardiace includ dilatarea cardiaca, modificari ale electrocardiogramei (modificarile reversibile ale segmentului ST si undei T), hemopericard si deces subit. Anemia se dezvolta la 75% dintre pacienti, prin pierderea singelui in tesuturi, deficientelor dietare coexistente (deficienta de folat), absorbtiei alterate si metabolismului fierului si a folatului, pierderilor gastrointestinale de singe si hemolizei intravasculare. Anemia este caracterizata ca normocroma si normocitara. Vitamina C potenteaza absorbtia fierului prin reducerea fierului dietar de la forma ferica la cea feroasa. De aceea deficienta de vitamina C poate reduce disponibilitatea de fier intracelular. Vitamina C este necesara si la convertirea acidului folic in metabolitul activ acid folinic.

 

 

 

Comenzi produse
0762.172.216 (Cosmote)

Cosul de cumparaturi

biorezonanta timisoara
Cosul DVS. este golCautare avansata

Produse recomandate

Colo-Vada detoxifiere
sfaturipentrusanatate.ro - Toate drepturile rezervate.