Calciu

Unde gasim calciu in corpul uman?

Aproape tot calciul din corp este inclus in schelet si in dinti. Dar calciul apare in proportii importante si in muschi: astfel, la 100 grame de muschi, 70 de grame sunt reprezentate de calciu. La 100 grame de nervi, 15 grame sunt reprezentate de calciu. De asemenea, concentratia de calciu din sange este mentinuta intre 9-11 mg%.

Din aceste exemple vedem cat de important este calciul pentru organism, si in cate feluri putem fi afectati negativ in situatia in care nivelul de calciu din corp scade sub nivelul considerat normal pentru un organism sanatos.

De asemenea, vedem cat de mult este legat organismul uman de elementele chimice alcaline, pentru ca stim despre calciu ca face parte din categoria metalelor alcalino-pamantoase. S-au strans deja multe date care pun in legatura influenta alimentatiei de tip acid sau alcalin asupra starii noastre de sanatate.

Calciul impreuna cu fosforul consolideaza structura oaselor. Proportia optima este de 2 la 1, adica doua parti de calciu la o parte de fosfor.

Calciul si asimilarea lui

Despre calciu este foarte important sa stim ca nu poate fi absorbit decat in prezenta unei cantitati suficiente de vitamina D. Ficatul si rinichii au grija ca vitamina D sa fie trecuta din forma inactiva in forma activa, deci problemele de sanatate la ficat sau rinichi pot genera carente de calciu in corp. Vitamina D ajuta la absorbtia de calciu in intestine. Un nivel suficient de potasiu in organism determina reducerea cantitatii de calciu care se elimina prin urina.

Pe de alta parte, exista o serie de elemente care duc la eliminarea calciului din organism. Consumul de sodiu sau cafeina are ca efect eliminarea calciului prin urina. De asemenea, consumul de prea multe proteine are acelasi efect – calciul este scos din organism.

Cum este administrata rezerva de calciul de catre organism?

Nivelul de calciu prezent in sange trebuie sa ramana la un nivel constant, altfel apar grave  probleme de sanatate. Pentru a pastra acest echilibru, organismul este pus in situatia de a extrage uneori calciu din oase sau dinti – atunci cand aportul de calciu primit de organism este mai mic decat cel necesar. Pe parcursul anilor, daca aceste situatii se repeta prea des, se observa aparitia cariilor la dinti, sau a osteoporozei.

Necesarul zilnic de calciu pentru a ne pastra starea de sanatate

In anul 1998, Institutul de Medicina – Academia Naţională de stiinţe (SUA) a ajuns la o concluzie cu privire la doza zilnica de calciu necesara pentru a pastra un organism sanatos: Recomandările generale sunt dupa cum urmeaza:
0-6 luni: 210 mg
6-12 luni: 270 mg
1-3 ani: 500 mg
4-8 ani: 800 mg
9-13 ani: 1300 mg
14-18 ani: 1300 mg
19-30 ani: 1000 mg
31-50 ani: 1000 mg
51 + de ani: 1200 mg
Femeile la menopauză care nu au luat terapia de substituţie hormonală: 1500 mg
Femei gravide si care alăptează (cu vârste sub 18 ani): 1300 mg
Femei gravide si care alăptează (cu vârste peste 18 ani): 1000 mg

Dr. Magdalena Dragan va recomanda urmatoarele produse care contin calciu:
Tianshi – Super calciu nutritiv
Tianshi – Super calciu dietetic
Tianshi – Super calciu nutritiv pentru copii

Tags:

Comments are closed.